Ruim 100 jaar

 

Ruim 100 jaar

In januari 1907 opende Maria Montessori, in de Romeinse sloppenwijk een huis voor kinderen. ‘Casa dei Bambini’ was de allereerste Montessorischool. Een school waar onderkend werd dat geen kind gelijk is. Klassikaal onderwijs was in de ogen van Maria Montessori dan ook taboe. Veel van haar inzichten zijn ook in het reguliere onderwijs doorgedrongen, maar tussen ‘klassikaal’ of ‘Montessori’ staat nog altijd een bewuste keus. De kern van Montessori onderwijs is: ‘help mij het zelf te doen’.

Het is de kunst voor volwassenen af te stemmen en aan te sluiten op de natuurlijke drang van het kind om zich te ontplooien. In het Montessori onderwijs wordt het individu zorgvuldig waargenomen om zodoende in te kunnen spelen op de behoeften van de ‘gevoelige periode’; op het juiste moment de juiste leerstof en materialen aanbieden. Het moment dat het kind er open voor staat; rijp voor is. Dat stimuleert, activeert en motiveert.

Geschiedenis van het montessorionderwijs

In 1914 werd de eerste Nederlandse montessorischool opgericht in Den Haag met de passende naam Eerste Nederlandse Montessori School. Nu, ruim 100 jaar later, bestaan er naast deze school nog 180 montessorischolen. Hoe is deze methode in Nederland begonnen? Wat was de essentie van het onderwijstype en wat is er nu nog over van de beginselen van de montessorimethode? In deze video wordt er antwoord gegeven op deze vragen. Samen met Marjan Schwegman, schrijfster van de biografie van Maria Montessori, en Marieke Wielinga, leraar van de eerste Nederlandse Montessori school, blikken we terug op het verleden. 

Film ENMS 100 jaar!

In 2016 bestond de ENMS 100 jaar. Deze mijlpaal is uitgebreid gevierd. Naast het cultuurproject, de reünie en het lustrumfeest, was er ook een historisch project. We gingen letterlijk een eeuw terug in de tijd.

 

Wilt u direct contact met ons opnemen?

6 + 10 =

Eerste Nederlandse Montessori School

Laan van Poot 353
2566 DA Den Haag
070–3231311
info@enms.nl

Montessori peutergroep en bso

Laan van Poot 351
2566 DA  Den Haag
070-8209955
2uilen@2samen.nl